АНАЛІЗ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ДОСВІДУ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ СФЕРИ ГОСТИННОСТІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24919/2413-2039.16/48.18

Ключові слова:

гостинність, підготовка фахівців, європейський досвід, індустрія туризму.

Анотація

Анотація. У даній статті зазначено, що в умовах інтеграції вітчизняної системи освіти в європейський та світовий освітній простір, є доцільним ретельне вивчення наявного зарубіжного досвіду у сфері підготовки фахівців для індустрії туризму, з тим, щоб підвищити загальний рівень якості освітніх послуг та забезпечити формування фахівців, здатних приймати економічно обґрунтовані рішення з управління готелями, ресторанами, туристичними компаніями, а також грамотно визначати їхню стратегію та тактику, розвивати інтеграційні процеси у світовій та вітчизняній індустрії гостинності та туризму. Також у роботі визначено, що у світовій практиці найбільш популярні дві моделі викладання «науки гостинності» – американська та швейцарська. Навчальні заклади, що прийняли американську модель, характерний сильніший акцент на менеджменті як такому, а у швейцарській моделі, навпаки, велику увагу приділяють прикладним питанням. У роботі розкрито тезу про те, що роботодавці часто віддають перевагу випускникам європейських готельних шкіл, які пройшли практику у найкращих готелях. Особливо цінуються дипломи швейцарських інституцій, які традиційно гарантують високий рівень підготовки – адже швейцарська модель освіти вважається еталоном навчання у сфері готельного бізнесу. В статті розглянуто умови та сутність підготовки фахівців сфери гостинності на прикладі декількох європейських освітніх установ, таких як: Готельна школа Лозанни (Швейцарія), Інститут міжнародного готельного менеджменту у Парижі (Франція), Інститут Ватель (Франція). Також у даній роботі визначено, що детальне вивчення зарубіжних моделей професійного навчання та ретельний їх відбір з урахуванням національних особливостей, особливо економічних умов та забезпечення матеріально- технічної бази, дозволив би вітчизняним закладам вищої освіти інтегруватися у світове професійне середовище та, в перспективі, стати конкурентоспроможними на світовому ринку освітніх послуг.

Посилання

1. Віндюк А. В. Сучасний стан професійної підготовки майбутніх фахівців з гостинності: колективна монографія. Запорізький національний технічний університет. Запоріжжя : Просвіта, 2017. С. 39-50.

2. Попик М. М., Реблян А. М. Особливості професійної підготовки майбутніх фахівців сфери гостинності в європейських країнах. Norwegian Journal of development of the International Science, 2021. № 63. С. 24-28.

3. Сакун Л. В. Теорія і практика підготовки фахівців сфери туризму в розвинених країнах світу: монографія. Київ : МАУП, 2016. 399 с.

4. Тимошенко Т. О. Міжнародний досвід розвитку державно-приватного партнерства в індустрії гостинності в рамках концепції сталого розвитку та можливості його використання в Україні. Інвестиції: практика та досвід, 2018. № 15. С. 91-96.

5. Pizam А. International Encyclopedia of Hospitality Management, 4nd Ed. Oxford: Elsevier LTD, 2016. 789 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-11-29

Як цитувати

КОВАЛЕНКО, О., & ЄПИК, Л. (2024). АНАЛІЗ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ДОСВІДУ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ СФЕРИ ГОСТИННОСТІ. Людинознавчі студії. Серія «Педагогіка», (48), 123–128. https://doi.org/10.24919/2413-2039.16/48.18