ВІЙСЬКОВО -ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯ СТАРШОКЛАСНИКІВ У СИСТЕМІ ОСВІТИ США: ДОСВІД ДЛЯ УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24919/2413-2039.18/50.1

Ключові слова:

військово-патріотичне виховання, система освіти, старшокласники, США, Україна.

Анотація

Анотація. У статті вивчено особливості військово-патріотичного виховання старшокласників у системі освіти США. Акцентовано, що у системі освіти США акцентують на тому, що патріотизм – це не тільки любов до своєї країни, це також означає любити та поважати своїх співгромадян. А військово-патріотичне виховання старшокласників як громадян – це загальна місія, що стосується діяльності шкіл не тільки у США, а й в Україні. У статті визначені цікаві та ефективні, на нашу думку, форми військо-патріотичного виховання старшокласників у системі освіти США. До перспективних напрямів використання американського досвіду в освітню систему України нами віднесено: корпус підготовки молодших офіцерів запасу (Junior Reserve Officers Training Corps (JROTC), який було створено 1916 року та ефективно функціонує і до сьогодні. Корпус підготовки молодших офіцерів запасу (Junior Reserve Officers Training Corps (JROTC) діє як у державних, так і у приватних закладах освіти; програму Військовий орден (Military Order’s), яка зосереджена на освіті, розвитку та визнанні молоді. Ця програма військово-патріотичного виховання складається з наступних елементів: конференція молодіжного лідерства (молодіжне лідерство: патріотичне та громадянське виховання); конкурс есе; семінари молодіжного лідерства; масування кольорів; проведення військово-патріотичного виховання у державних школах США. У статті описано досвід Школи «Американська спадщина» (American Heritage Charter School), яка розташована в сільській місцевості округу Бонневіль. У цій школі пропонується безкоштовне, суворе та патріотичне виховання. Місією школи визначено – виховати патріотичних та освічених лідерів відповідно до вислову Джеймса Медісона «Розвиток і поширення знань є єдиним гарантом справжньої свободи»; діяльність військових шків США (Military School USA). У військових школах здійснюється всебічна освіта (розум, тіло та дух). Військово-патріотичне виховання в США – це набагато більше, ніж фізичні вправи та марші. Учні, які отримали освіту у військових школах, часто стають успішними, незалежними мислителями, лідерами та чудовими стратегами.

Посилання

American Heritage Charter School. URL: https://www.americanheritagecharterschool.com/academics/patriotic-education/.

Gibbs, B. The Foot and the Flag Patriotism, Place, and the Teaching of War in a Military Town. Democracy & Education, 2020, 28(1), 1–14

Gray, G. D. Teaching Patriotism in America’s Public Schools; Policy, Practices, and Debates. Studies in Language and Literature, 2010, 29(2), 1–19. https://core.ac.uk/download/pdf/230512049.pdf.

JFK and Education. URL: https://www.citeprograms.com/jfk-and-education/#:~:text=%E2%80%9CLiberty%20without%20learning%20is%20always,Kennedy’s%20contributions%20to%20the%20country.

Junior Reserve Officers’ Training Corps (JROTC). URL: https://armyrotc.army.mil/jrotc/#:~:text=The%20U.S.%20Army%20Junior%20Reserve,public%20and%20private%20educational%20institution.

Kennedy, R. 5 Common Myths About Military Schools. URL: https://www.boardingschoolreview.com/blog/5-common-myths-about-military-schools.

Military Schools and Military Academies for Both Boys and Girls. URL: https://militaryschoolusa.com/

Myths about military schools. https://militaryschoolusa.com/myths-about-military-schools/

Patriotic Education Program. URL: https://moww.org/outreach-programs/patriotic-education-program

Patriotism. URL: https://www.dictionary.com/browse/patriotism

Serdar, M., & Ozturk , F. A Comparative Review of Articles on Education of Patriotism: A Thematic Analysis, International Journal of Progressive Education, 2021, 17(6), 144–157.

The best therapeutic boarding schools. URL: https://besttherapeuticboardingschools.com/

Turner, M. Why We Should Teach Students Patriotism at School. URL: https://www.whereyat.com/why-weshould-teach-students-patriotism-at-school.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-10